Te beleven

Expo ’7 eeuwen Sulpitius­kerk

Locatie Museum voor Religieuze Kunst, Sint-Sulpitiuskerk, Grote Markt z/n, 3290 Diest
Informatie

De tentoonstelling is gratis. Vooraf reserveren is verplicht.

Data 01 Jun 2021 — 30 Sep 2021

De Sint-Sulpitiuskerk op de Grote Markt van Diest blaast in 2021 maar liefst 700 kaarsjes uit. In 1321 startte bouwmeester Pierre van Savoye met de bouw van dit monumentale bouwwerk, dat de skyline van Diest al zeven eeuwen domineert. De bouw van de kerk nam ruim twee eeuwen in beslag en de laatste decennia werd het gebouw ook uitvoerig gerestaureerd. 

Om deze 7 eeuwen van trots te herdenken organiseren de Koninklijke Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk vzw en de stad Diest een prachtige tentoonstelling. 

In het kunstpatrimonium vinden we ook de Heilige Norbertus terug. De kerk werd immers gebouwd onder de geestelijke leiding van de norbertijnenabdij van Tongerlo in de typische Demergotiek. Geestelijken van deze abdij  bestuurden tot aan het einde van het ancien régime de Sint-Sulpitiusparochie. 

Ook zijn er 2 oorspronkelijke glasramen van de kerk met de afbeelding van de patroonheiligen Sint-Sulpitius en Sint-Dionysius te bewonderen. Die werden door The Phoebus Foundation in bruikleen gegeven. 

Voor de tentoonstelling werd ook ingezet op de nieuwste multimediatechnieken. Zo kan je de kerk in 3D op je smartphone bekijken. Voor slechtzienden werd een 3D-print gemaakt van de kerk. Zonder trappen te doen kan je ook de beiaard virtueel met een VR-bril beklimmen en genieten van het uitzicht over de binnenstad.