Te beleven

Expo 'Als de bliksem' 900 jaar norbertijnen

Locatie abdij van Park Abdij van Park 7 3001 Leuven
Informatie

Openingsuren en tickets: Klik hier

Data 04 May 2021 — 01 Aug 2021

De tentoonstelling 'Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen' viert de 900ste verjaardag van de norbertijnenorde. Via schilderijen, prenten en andere kunstobjecten ontdek je negen eeuwen vol cultuur, religie, spiritualiteit, architectuur en zin voor schoonheid. Leer meer over Norbertus, de stichting van de orde en haar bewogen geschiedenis.

Norbertus wordt getroffen door bliksem en valt van zijn paard. Een moment met een grote impact: zijn bekering. Enkele jaren later, in 1121, richt hij de orde van Prémontré op.

De expo gaat dieper in op de impact van de premonstratenzers op de vele snijvlakken in de samenleving. De rijke en vaak verborgen pareltjes van de Brabantse abdijen worden bovengehaald.
Maar even goed sta je oog in oog met stukken die ooit toebehoorden aan de orde: een ontwerptekening van Rubens, het schitterende kaartenboek van de abdij van Averbode, het antifonarium Tsgrooten uit 1522 en een besloten hofje, ooit met veel zorg gemaakt door een norbertines.


Ontdek het hart van de abdij

Ook zijn vanaf mei de belangrijkste historische ruimtes van de abdij weer open voor het grote publiek, na een grondige renovatie. Je kan een bezoek brengen aan de refter, bibliotheek van het klooster en de zuidvleugel, salons en vertrekken van de abt. 

Dé pronkstukken zijn de unieke stuccoplafonds uit de 17e eeuw van de hand van Jan Christian Hansche en de pandgang met 20 virtuoze en monumentale teruggeplaatste glas-in-loodpanelen uit de 17e eeuw uitgevoerd door de  Leuvense glaskunstenaar Jan de Caumont. Deze zijn vandaag erkend en beschermd als Vlaamse Topstukken.


Er zijn ook parcours voor kinderen.