Nieuws

Feestjaar 900 jaar norber­tijnen mist zijn start niet

Op woensdag 28 april werd de aftrap gegeven voor het feestjaar ‘900 jaar norbertijnen in de Merode’. Een hele dag lang konden we rekenen op heel wat media-aandacht van kranten, tijdschriften, radio en tv. En dat vanuit de verschillende provincies. Klap op de vuurpijl was Radio 2-presentator David Van Ooteghem die zijn programma Spits live uitzond aan de abdij van Averbode.


Het officiële gedeelte van de lancering van het feestjaar gebeurde woensdagochtend door voorzitter van landschapspark de Merode vzw Kathleen Helsen, abt Jeroen De Cuyper van de abdij van Tongerlo, abt Marc Fierens van de abdij van Averbode en pater norbertijn Herman Janssens. 


De nieuwe lijvige fiets- en wandelbrochures werden voorgesteld en zijn vanaf nu bij de verschillende toeristische kantoren, de abdijwinkels en andere locaties gratis te verkrijgen. Kathleen Helsen: “De 900ste verjaardag van de norbertijnenorde is een prima gelegenheid om het verhaal over de band tussen de Merode te vertellen aan wie deze streek bezoekt én aan onze eigen inwoners. De norbertijnen hebben immers een grote impact gehad op onze streek.” 

Pater Herman Janssens vatte in tien minuten deze 900 jaar boeiende geschiedenis samen. “De legende over Norbertus die van zijn paard viel is exact dezelfde als die over Paulus.”

De abten van de abdijen van Tongerlo en Averbode vertelden over hun abdijgemeenschappen. Abt Jeroen De Cuyper van de abdij van Tongerlo vatte de verhouding tussen beide abdijen mooi samen: “Averbode is de voordeur van het Merodegebied, Tongerlo de achterdeur. Maar in de Kempen komen de meeste mensen toch langs de achterdeur. ”

Tussen 16 en 18u zond Radio 2-presentator David Van Ooteghem zijn programma Spits live uit aan belevingscentrum Het Moment aan de voet van de abdij van Averbode. Zijn gasten waren uiteraard de jarige norbertijnen zelf, maar ook prins Simon de Merode, buurman van de norbertijnen, kwam langs in de studio-wagen. “Mijn nonkel heeft de gronden verkocht aan Vlaanderen. De beste instantie om zoveel hectare te beheren en open te stellen aan het publiek is de overheid.” 

Sportjournalist en wielerfanaat Carl Berteele woont op 500 meter van de abdij, kwam speciaal langs om te vertellen hoe graag hij in het Merodegebied gaat fietsen.

Wie door al dit enthousiasme en historische weetjes goesting heeft gekregen om het Merodegebied te bezoeken, kan alvast kiezen uit één van de 13 wandelroutes en 8 fietsroutes die allemaal passeren langs tal van erfgoedparels van de norbertijnen. De brochures staan vol met info, anecdotes en verhalen over de kapellen, hoeves, pastorieën, molens, enz. Wandelen en fietsen in het gebied is de ideale manier om met deze geschiedenis kennis te maken.

De volgende maanden zal je bovendien een rijk aanbod zien groeien van zeer diverse activiteiten, die worden georganiseerd door tal van partners, lokale besturen, culturele partners, erfgoedorganisaties, plaatselijke verenigingen, ondernemers, enz.. Van zodra de coronamaatregelen het toelaten zal er bijvoorbeeld een reizende tentoonstelling door de regio trekken. Via klank en beeld krijgt de bezoeker er een impressie van de imposante norbertijnen-architectuur. Daarnaast mag je je ook nog verwachten aan begeleide stiltewandelingen, speciale fietszoektochten, abdijbezoeken, … tot zelfs een volledig norbertijnenarrangement. Ook op culinair vlak kom je in landschapspark de Merode immers niets te kort, getuige de vele streekproducten en heerlijke abdijbieren.

Nog meer nieuws

Klok Hugo in Averbode

16 Dec 2021

De feestelijke klanken rond 900 jaar norbertijnen zullen in de toekomst nog mooier klinken nu de abdijkerk van Averbode een klok rijker is.

Koninklijk bezoek

16 Dec 2021

900 jaar norbertijnen? Dat verdient ook koninklijke wensen, zo moet men in Laken gedacht hebben.

Finissage rondreizende expo 900 jaar norbertijnen

05 Nov 2021

Feestelijke afsluiter van de rondreizende tentoonstelling '900 jaar norbertijnen' op vrijdag 19 november om 20u in de Sint-Antonius Abtkerk van Wolfsdonk.