Nieuws

Norbertijnenexpo reist door acht Merode-gemeentes

Dit jaar vieren de norbertijnen feest: hun orde bestaat 900 jaar, ook in de Merode. De norbertijnen van Averbode en Tongerlo hebben het uitzicht van en het leven in de Merode de voorbije 900 jaar mee bepaald. Zij verleenden zorg en bescherming, creëerden welvaart en bouwden prachtige abdijen, molens en parken. Ook vandaag zijn zij actief en nemen zij een belangrijke rol op in de samenleving.

Een rondreizende tentoonstelling toont het waardevolle verleden van de norbertijnen in de Merode. Deze expo leert over de gebouwen en de architectuur, en duidt de invloed van deze religieuze orde op de eigen streek. De norbertijnen speelden een grote rol in de ontwikkeling van de lokale landbouw en economie. Zij waren en zijn een toevluchtsoord voor bedevaarders en mensen op zoek naar stilte en rust. Kleine anekdotes maken de geschiedenis tastbaar. Een korte film duidt hun leven, werk en relevantie vandaag.

Cultuur & Erfgoed de Merode organiseert een mooie expo die rond gaat in de verschillende gemeenten en vaak te bewonderen is op een erfgoedlocatie. Door coronamaatregelen is de expo meermaals uitgesteld, dankzij de flexibiliteit en gastvrijheid van de gemeente Herselt kan de feestelijke opening plaatsvinden op 11 juni in de Mixx te Herselt. Deze zal worden ingeleid door onze voorzitster Alies Smeets en burgemeester Peter Keymeulen. U bent van harte welkom op deze opening met receptie. Nadien reist de expo verder naar Tongerlo en de andere Merodegemeenten. 

Burgemeester van Herselt - Peter Keymeulen: “Net als in andere Merode-gemeenten, lieten de norbertijnen hun stempel na in de gemeente Herselt met als getuigen onze pastorieën en de Strokapel.”


Voorzitter Cultuur & Erfgoed de Merode - Alies Smeets: “Wij zijn blij dat de Merode-gemeenten samen werken aan het ontsluiten van ons erfgoed. Deze overzichtstentoonstelling is een inspirerend initiatief om onze Merode-streek nog meer op de kaart te zetten.”

De gemeenten Tessenderlo, Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem, Diest, Westerlo, Laakdal, Hulshout en Herselt slaan de handen in elkaar om te werken aan een bovenlokaal cultuur- en erfgoedbeleid. Reeds sinds 2017 werkten deze gemeenten samen rond onroerend erfgoed, in de herfst van 2020 kwam daar een samenwerking rond cultuur bij en nu ook rond cultureel erfgoed. De drie deelwerkingen krijgen subsidies van de Vlaamse overheid om hun plannen waar te maken. Ze zijn te vinden in hun kantoren in het hart van het Merodegebied: de Markt van Zichem. Tot nu toe was er nog niet veel te vinden over onze organisatie. De komende maanden werken we aan een website zodat het brede publiek ons beter kan vinden en weet waarvoor zij bij ons terecht kunnen. Voorlopig verwijzen we naar onze facebookpagina: https://www.facebook.com/cultuurenerfgoedindemerode


Data en locaties: 


11/06 tot 27/06
 Herselt
VTC De Mixx Asbroek 1h
2/07 tot 18/07
Westerlo
Abdij van Tongerlo (Tiendschuur), Abdijstraat 40
23/07 tot 08/08 
Laakdal
Kerk Groot Vorst, Kerkstraat 13
13/08 tot 29/08
Scherpenheuvel-Zichem
Kerk Testelt, Schuurweg 5
4/9 tot 19/9
Averbode
Abdij van Averbode (Zaal Limburg), Herseltsebaan 2
25/09 tot 10/10
Tessenderlo 
Sint-Martinuskerk Markt z/n, 3980 Tessenderlo
15/10 tot 31/10
Hulshout (Westmeerbeek)
Ceusterhuysje, Netestraat 2
5/11 tot 21/11
Langdorp 
Kerk Wolfsdonk, Wolfsdonk-Dorp 13 


Nog meer nieuws

Zin in een tentoonstelling? Keuze te over!

08 Jun 2021

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de norbertijnen in het Merodegebied, dan is het een goed idee om één van de tentoonstellingen te bezoeken die onze partners dit jaar in petto hebben. We zetten hier alle tentoonstellingen voor u op een rijtje.

Steun onze lokale ondernemers, en win zelf een mooi feestarrangement!

22 Jun 2021

Door 6 stempels te verzamelen bij lokale ondernemers in de Merode kunnen deelnemers een mooi feestarrangement winnen.

Norbertijnenexpo reist door acht Merode-gemeentes

07 Jun 2021

Cultuur & Erfgoed de Merode organiseert een mooie expo die rond gaat in de verschillende gemeenten en vaak te bewonderen is op een erfgoedlocatie. Een rondreizende tentoonstelling toont het waardevolle verleden van de norbertijnen in de Merode. Deze expo leert over de gebouwen en de architectuur, en duidt de invloed van deze religieuze orde op de eigen streek.