Nieuws

Zin in een tentoonstelling? Keuze te over!

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de norbertijnen in het Merodegebied, dan is het een goed idee om één van de tentoonstellingen te bezoeken die onze partners dit jaar in petto hebben. We zetten hier alle tentoonstellingen voor u op een rijtje:  


Tentoonstelling ‘De norbertijnen in de Merode’ 

Verschillende locaties

11 juni – 31 oktober

In acht gemeentes kan je vanaf 11 juni tot eind december een bezoek brengen aan de tentoonstelling over de geschiedenis van de norbertijnenorde in het Merodegebied. Vanuit de abdijen van Tongerlo en Averbode heeft zij immers de voorbije eeuwen het uitzicht en het leven van de Merode mee bepaald. De norbertijnen verleenden zorg en bescherming, grepen in op het landschap door landbouw en economie en bouwden prachtige abdijen, molens en parken. In de expo kom je alles te weten over deze gebouwen en hun typische architectuur en over de grote invloed van de norbertijnen in deze streek. Een korte film duidt hun leven, werk en relevantie vandaag. 

https://www.norbertijnenindemerode.be/nl/news/norbertijnenexpo-reist-door-acht-merode-gemeentes


Tentoonstelling ‘Abdijleven in beeld’

Abdij van Averbode

6 juni – 31 oktober

Een openlucht fototentoonstelling rond de abdijgebouwen van Averbode biedt de bezoeker een mooie inkijk in het dagelijks leven van de norbertijnen. Van het voorplein van de abdij, en langs het pad naast het Mariapark tot aan abdijcafé Het Moment brengeen een 35-tal meer-dan-levensgrote foto’s dit prachtig in beeld. Bij de tentoonstelling hoort het boek ‘Abdijleven in Beeld’. Het boek is te koop in de abdijwinkel Het Moment of via de website van de uitgeverij Averbode en kost 12,50 euro.

https://www.norbertijnenindemerode.be/nl/calendar/events/fototentoonstelling-abdij-averbode


Tentoonstelling ‘De heiligen ons voorgegaan’ 

Da Vinci-museum, abdij Tongerlo

1 mei – 30 september

In de geschiedenis van 900 jaar norbertijnen hebben een aantal religieuzen door hun toegewijde leven na hun dood de titel van heilige verdiend. In de tentoonstelling ‘De heiligen ons voorgegaan’ kan je met deze bijzondere mensen kennismaken. Wie ze waren en wat ze deden wordt kunstig uitgebeeld in houtsnijwerk, op een koorkap of kazuifel, op een kelk, een schilderij, gravures en prenten of een beeld. De kunstige en liturgische objecten zijn allemaal afkomstig uit het patrimonium van de abdij van Tongerlo en zijn te bezichtigen tijdens de openingsuren van het da Vincimuseum.

https://www.norbertijnenindemerode.be/calendar/events/udbid/be04f4af-d587-469b-b756-6140ea007ac2


Tentoonstelling ‘Kroniek van een verborgen tiendenschuur’

beeldentuin Hugo Voeten, Hazenhout 17-19, Geel

elke zondag in de maanden juli en augustus

De beeldentuin van Hugo Voeten is op zich al een bezoek waard. Meer dan 100 werken van meer dan 35 kunstenaars vormen er een prachtige eenheid met de natuur. Maar elke zondag tijdens de zomermaanden krijgen bezoekers nog een uniek extraatje. Zij krijgen een exclusieve inkijk in Villa Hazenhout. Nu een mooi gerestaureerde woonst, hoorde deze voormalige tiendenschuur ooit bij een hoevecomplex uit het pachtbestand van de norbertijnen van de abdij van Tongerlo. Deze tijdelijke expo is een unieke kans om dit stuk verborgen erfgoed uit de regio te leren kennen.

https://www.norbertijnenindemerode.be/calendar/events/udbid/04584fcf-2302-467b-80a3-e583bd4b9f11


Tentoonstelling ‘Als de bliksem’

abdij van Park, Leuven

4 mei – 1 augustus

In de tentoonstelling 'Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen' ontdek je 9 eeuwen vol cultuur, religie, spiritualiteit, architectuur en zin voor schoonheid. Leer meer over Norbertus, de stichting van de orde en haar bewogen geschiedenis. Je kan er unieke stukken bekijken die ooit toebehoorden aan de orde: een ontwerptekening van Rubens, het schitterende kaartenboek van de abdij van Averbode, het antifonarium Tsgrooten uit 1522. Maar evengoed zijn er enkele verborgen parels van de Brabantse abdijen. Ook een bezoek aan de grondig gerestaureerde refter, bibliotheek, salons en vertrekken van de abt zijn meer dan de moeite waard. 

https://www.norbertijnenindemerode.be/nl/calendar/events/expo-als-de-bliksem


Tentoonstelling ‘7 eeuwen Sulpitiuskerk’ 

Sint-Sulpitiuskerk, Grote Markt, Diest

1 juni – 30 september

De tentoonstelling ter gelegenheid van 7 eeuwen Sint-Sulpitiuskerk blikt terug op haar bouw en lange geschiedenis. De kerk werd gebouwd onder de geestelijke leiding van de norbertijnenabdij van Tongerlo in de typische Demergotiek. De Heilige Norbertus is dan ook vaak terug te vinden in het kunstpatrimonium. Er werd ook ingezet op de nieuwste multimediatechnieken. Zo kan je de kerk in 3D op je smartphone bekijken. Voor slechtzienden werd een 3D-print gemaakt van de kerk. Zonder trappen te doen kan je ook de beiaard virtueel met een VR-bril beklimmen en genieten van het uitzicht over de binnenstad.

https://www.norbertijnenindemerode.be/nl/calendar/events/expo-7-eeuwen-sulpitiuskerk


Alle activiteiten: https://www.norbertijnenindemerode.be/nl/te-beleven


Nog meer nieuws

Zin in een tentoonstelling? Keuze te over!

08 Jun 2021

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de norbertijnen in het Merodegebied, dan is het een goed idee om één van de tentoonstellingen te bezoeken die onze partners dit jaar in petto hebben. We zetten hier alle tentoonstellingen voor u op een rijtje.

Norbertijnenexpo reist door acht Merode-gemeentes

07 Jun 2021

Cultuur & Erfgoed de Merode organiseert een mooie expo die rond gaat in de verschillende gemeenten en vaak te bewonderen is op een erfgoedlocatie. Een rondreizende tentoonstelling toont het waardevolle verleden van de norbertijnen in de Merode. Deze expo leert over de gebouwen en de architectuur, en duidt de invloed van deze religieuze orde op de eigen streek.

Steun onze lokale ondernemers, en win zelf een mooi feestarrangement!

22 Jun 2021

Door 6 stempels te verzamelen bij lokale ondernemers in de Merode kunnen deelnemers een mooi feestarrangement winnen.