Wandelroute

DE HARTSLAG VAN DE HERTBERG

DE HARTSLAG VAN DE HERTBERG

Herselt – Veerle

Tijdens deze wandeling zullen kinderen zich niet vervelen. Slingerend door het Merodeland passeer je SPEELBOSSEN en leuke picknickplaatsen. Tussendoor stap je langs PAARDENHOUDERIJEN. Daar zijn altijd wel enkele dieren in de wei te bewonderen.

Afstand 11,0 km
Duur 2,5 uur
Vertrekpunt Knooppunt 38, onthaal Zuid Hertberg, Diestesebaan in Herselt
PARKING Parking Zuid Hertberg, hoek Witputstraat-Diestesebaan in Herselt
Knooppunten 38 – 39 – 125 – 126 – 188 – 151 – 150 – 165 – 118 – 25 – 26 – 32 – 386 – 418 – 35 – 119 – 37 – 38
Aard van de weg Bospaden en veldwegen
Facebook LinkedIn WhatsApp
PDF
GPX
Honger of dorst tijdens je tocht? Maak dan een tussenstop bij één van de lokale ondernemers die een Merodelabel dragen. Zij kregen dit label omdat ze zich met hun product of dienst verbinden aan landschapspark de Merode en de perfecte ambassadeurs zijn van dit prachtige gebied!
Alle info vind je hier

De wandeling start op de parking van het prachtige Provinciaal Groendomein Hertberg. Eerst ontdek je het landbouwgebied van de Merode waar landbouw en paardenhouderijen elkaar afwisselen. We richten onze verrekijker hier dus niet zozeer op vogels, maar gaan volop paarden spotten! Je passeert al de Poedertoren tussen knooppunt 39 en 125. Ze verwelkomen je graag voor een ritje op afspraak.

www.depoedertoren.be

Tussen knooppunt 125 en 126 loop je over het erf van de Nonnenhoeve. Deze typische Kempische langgevelhoeve behoorde vanaf 1673, dankzij een schenking van novice Maria Van Wesel, toe aan de norbertinessen van ‘t Besloten Hof in Herentals. Deze pachthoeve van de vrouwelijke tak van de norbertijnen bleef in haar bezit tot de Franse Revolutie. Toen werden de kloosterorden afgeschaft. De hoeve werd aangeslagen en op de zwarte markt verkocht. Nu is het een privéstal waar IJslandse paarden worden gehouden, getraind en gefokt. Enkel op afspraak is deze stal en weide toegankelijk. 

www.denonnenhoeve.be

Je wandelt nu door het landbouwgebied richting Veerle, en deelgemeente van Laakdal. Die gemeente kent een grote verscheidenheid aan landbouwbedrijven. Dat ontdek je langs het LALALApad, een fietsroute die werd uitgestippeld door de Laakdalse landbouwers. Onderweg kan je zien welke inspanningen onze boeren dagelijks leveren om onze leefomgeving en open ruimte een heel stuk aangenamer te maken. Zo onderhouden ze bijvoorbeeld houtkanten langs de percelen, hebben ze grasranden rond de akkers aangelegd, onderhouden ze poelen,… Onze landbouwers zijn immers niet enkel bezig met het produceren van voedsel, maar doen ook aan landschapsopbouw en onderhoud. 

www.laakdal.be/lalalapad

Tussen knooppunt 118 en 25 is het stilte troef. Je passeert hier stiltegebied Helschot, een natuurgebied waar schrijver Willem Elsschot tijdens zijn vakanties in alle rust zijn inspiratie opdeed. Misschien bekoort het je om een volgende maal de Willem Elsschotwandeling uit te proberen en deze bekende schrijver beter te leren kennen?

Ter hoogte van knooppunt 26 ben je ongetwijfeld toe aan een drankje en een hapje. Hier vind je zeker je gading: een picknick, een Kempische maaltijd, een streekbier? Je kan dit zelfs meenemen naar een nabijgelegen picknickplek. Hier wandel je nu het bosrijke domein Hertberg in. Tot 2004 was Hertberg een onderdeel van de uitgestrekte eigendommen van de prins de Merode. Daardoor heeft het zijn eigenheid en homogeniteit weten te behouden. Nu is het één van de zestien natuur- en recreatieplekken van de provincie Antwerpen. Zijn de kinderen hun energie nog niet kwijt, dan is er hier nog volop tijd om te ravotten in de speelzone tussen knooppunt 26 en 32. Ook picknickzones zijn hier voorzien.

De wandeling sluit je af aan knooppunt 38 Parking Zuid Hertberg. Heeft het platteland je bekoord? Niet ver van hier heeft een familiebedrijf met 100 melkkoeien zich gespecialiseerd in ambachtelijk gemaakte zuivelproducten. Een kleine tip: ook roomijs zit in hun assortiment!