Wie is de Merode

Landschapspark de Merode is een prachtig gebied, flirtend met de provinciegrenzen van Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Dankzij de vele natuurgebieden, bossen en open velden is de omgeving er een paradijs voor de buitenliefhebber.  Eén van de knappe troeven van dit gebied is de enorme rijkdom aan erfgoed. Het gebied is historisch niet alleen sterk verweven met de adellijke familie de Merode, die er tot 2004 nog eigenaar van was, maar ook met de abdijen van Averbode en Tongerlo en de orde van de norbertijnen. Beiden hebben zeer veel invloed gehad op het huidige uitzicht van het gebied. Genieten van de natuur doe je hier dus letterlijk tussen kastelen en abdijen. 

Vandaag is het uitgestrekte gebied in handen van de vzw landschapspark de Merode, een samenwerkingsverband tussen drie provincies, 9 gemeentes, natuur- en landbouworganisaties en private partners*. Zij bouwen verder aan de ambitie om het karakter, de eenheid en de historie van de Merode te bewaren. 

* Onze partners: Provincie Antwerpen, provincie Limburg, provincie Vlaams-Brabant, gemeente Aarschot, Diest, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo, Westerlo, Abdij van Averbode, Abdij van Tongerlo, VLM, ANB, Agentschap Onroerend Erfgoed, Rurant, Kempens Landschap, Natuurpunt, Boerenbond en de Merodeondernemers.

Ontdek wat er te beleven valt op www.bezoekdemerode.be.

Meer weten over het partnerschap, neem een kijkje op www.landschapsparkdemerode.be