Fietsroutes

OP DE TRAPPERS MET PRINSEN EN PATERS

Averbode, Eindhout, Tongerlo, Westerlo, Blauberg, Wolfsdonk

Afstand 48,0 km

Het Merodegebied is een land van ABDIJEN en KASTELEN. Tijdens deze tocht ontdek je al het moois dat deze regio op dat vlak te bieden heeft. Bovendien verfraaiden de abten en kasteelheren hun domeinen graag met UITGESTREKT GROEN. Fietsen langs deze abdijenroute wordt zo erg aangenaam.

IN HET SPOOR VAN DE WITTE

Averbode, Diest, Scherpenheuvel, Zichem, Testelt

Afstand 42,0 km

In het Vlaams-Brabantse deel van het Landschapspark de Merode schipperen fietsers tussen de VALLEI VAN DE DEMER en de HEUVELS VAN HET HAGELAND. Het is het decor waar ook streekschrijver ERNEST CLAES zich volop door liet inspireren. In zijn verhalen waren de norbertijnen nooit ver weg. Net als in deze gevarieerde fietstocht.

DROMEN LANGS DE DEMER

Aarschot, Langdorp, Testelt, Messelbroek, Wezemaal, Rotselaar, Werchter, Betekom

Afstand 54,0 km

De Demerroute voert je langs de stille OEVER VAN DE DEMER tussen Werchter en Testelt. Hier fiets je niet meer door het hart van het Merodegebied. Toch ontdek je ook in de dorpen onderweg de INVLOED VAN DE NORBERTIJNEN. Het gezellige Demerstadje Aarschot is een prima afsluiter van deze fietstocht.

In strakke tred naar Park

Averbode, Westerlo, Tongerlo, Westmeerbeek, Ramsel, Aarschot, Wezemaal, Wilsele, Leuven, Heverlee, Kessel-Lo, Sint-Pieters-Rode, Houwaart, Scherpenheuvel, Zichem

Afstand 102,0 km

Averbode en Tongerlo zijn twee norbertijnenabdijen in het Landschapspark de Merode. Er is echter nog een derde en oudere abdij van de orde in de ruime regio. Deze route voert helemaal naar de norbertijnenabdij van PARK IN HEVERLEE, bij Leuven. Het is een sportieve tocht die de KAAP VAN HONDERD KILOMETER rondt. Geoefende fietsers passeren zo drie prachtige abdijsites.

Door groen gebeten langs de Grote Nete

Westerlo, Houtvenne, Ramsel, Westmeerbeek, Herselt, Bergom

Afstand 41,0 km

Tijdens deze fietstocht ontmoet je tussen Westerlo en Westmeerbeek voortdurend de GROTE NETE. Zo wordt duidelijk hoe de rivier de natuurlijke rijkdom van het Landschapspark de Merode mee vorm geeft. En waar de rivier niet voorbij kabbelt, helpen de prinsen de Merode een handje met hun UITGESTREKTE BOSCOMPLEXEN. Volop fietsen in het groen dus.

De stille en devote Kempen

Westerlo, Wiekevorst, Noorderwijk, Oevel, Zammel, Tongerlo

Afstand 47,0 km

Het Landschapspark de Merode strekt zich uit tot aan het Albertkanaal. Deze fietstocht voert je helemaal tot de OEVER VAN HET KANAAL. Onderweg dring je dieper door in de Kempen. Daar vertellen dorpen en gehuchten hoe de norbertijnen ook hier dat ooit harde land naar hun hand zetten.

De achtertuin van Averbode

Averbode, Diest, Schaffen, Tessenderlo, Vorst, Veerle

Afstand 55,0 km

De legende vertelt dat de toegangspoort van de NORBERTIJNENABDIJ VAN AVERBODE pal op het SNIJPUNT staat van de provincies Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen. Dat konden de eerste paters niet vermoeden toen ze rond 1134 een geschikte plek zochten om een abdij te stichten. Fietsers kunnen zo vandaag wel door drie provincies fietsen in de achtertuin van de abdij.

Op de wip tussen Hageland en Kempen

Aarschot, Betekom, Baal, Begijnendijk, Houtvenne, Ramsel, Blauberg, Wolfsdonk, Gijmel, Aarschot

Afstand 50,0 km

Deze fietsroute schippert de hele tijd tussen de twee landschappen die het Merodegebied rijk is. In het HAGELAND ontdek je de GROENE DEMERVALLEI. In de KEMPEN wachten de GROTE BOSGEBIEDEN. En tussenin ligt een zonnige heuvelrug waar zelfs wijngaarden blijken te groeien. Gelukkig hoef je niet te kiezen. Je ontdekt het allemaal in deze fietstocht.