Wandel­routes

Het Norbertus dorp bij uitstek

Tongerlo

Afstand 8,0 km Duur 2,0 uur

Ver moet je in Tongerlo niet stappen om helemaal in de sfeer van de norbertijnen te vertoeven. Uiteraard kun je niet naast de PRACHTIGE ABDIJSITE kijken. Maar ook kleinere religieuze bouwwerken, machtige dreven, een windmolen en een pachthoeve tonen de EEUWENOUDE BAND tussen de paters en de dorpsgemeenschap.

De dreven van de abt en de prins

Tongerlo – Westerlo

Afstand 11,0 km Duur 2,5 uur

In de Merode gaan natuur en cultuur hand in hand. Paters en prinsen hielden van wat groen, dus legden ze GROTE BOSSEN, LANDERIJEN en PARKEN rond hun abdijen en kastelen aan. Het is vandaag relax kuieren door de rechte bosdreven tussen Tongerlo en Westerlo. Alleen de meanderende GROTE NETE tekent een blauwe slinger door dat GROENE LAND.

DE HARTSLAG VAN DE HERTBERG

Herselt – Veerle

Afstand 11,0 km Duur 2,5 uur

Tijdens deze wandeling zullen kinderen zich niet vervelen. Slingerend door het Merodeland passeer je SPEELBOSSEN en leuke picknickplaatsen. Tussendoor stap je langs PAARDENHOUDERIJEN. Daar zijn altijd wel enkele dieren in de wei te bewonderen.

Gezwind tussen stoom en wind

Vorst – Meerlaer

Afstand 8,0 km Duur 2,0 uur
Deze wandeling is gesneden koek voor wie onderweg ook wat over de NIJVERE KEMPEN wil opsteken. Van een historische stoomzagerij tot moderne windmolens, je ontdekt hoe Kempenaars altijd de kracht van NATUURLIJKE ENERGIEBRONNEN hebben aangewend. Halfweg kun je tijdens de zomermaanden je eigen energievoorraad weer op peil brengen met een heerlijk ijsje.

Langs pastorieën en kapelletjes

Blauberg, Wolfsdonk, Herselt

Afstand 13,0 km Duur 2,5 uur

Als je een rust- en stiltezoeker bent én graag van LANDSCHAPPELIJKE VERGEZICHTEN geniet, dan is deze wandeling er een op maat van jou. Je wandelt door bossen, langs weilanden, over heuvels en zelfs langs een wijngaard. Vergeet onderweg zeker niet de TALRIJKE KAPELLETJES te tellen.

Voettocht naar de Strokapel

Houtvenne – Ramsel

Afstand 8,0 km Duur 2,0 uur

Deze route voert je door het vruchtbare landbouwgebied tussen HOUTVENNE en RAMSEL. Een rijke oogst was ooit een reden om God te bedanken voor zoveel voorspoed. Bij tegenslag was er altijd wel een heilige bij wie men te rade kon gaan om verder onheil af te wenden. Tussen de akkers en de weiden ontwaar je daarom in de Merode altijd een kraal aan GROTE en KLEINE KAPELLEN.

Norbertijnen wandeling

Averbode

Afstand 9,5 km Duur 2,5 uur

Midden in de bossen van de Merode en pal op de grens van de drie provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant ligt de ABDIJ VAN AVERBODE. Het is een oase van rust voor de norbertijnengemeenschap en de talrijke bezoekers die ze hier graag verwelkomen. De gemeenschap onderhoudt graag een sterke band met de maatschappij buiten de abdijmuren. Deze natuurwandeling voert je rond het MAJESTUEUZE GEBOUW en de UITGESTREKTE BOSSEN en PARKEN rondom.

Verstillen in de schaduw van de abdij

Averbode

Afstand 1,0 km Duur 1,0 uur

Het Mariapark van Averbode is een van de meest waardevolle DEVOTIONELE PARKEN in de Lage Landen. In de schaduw van de abdij en in de stilte van het bos, beleeft de bezoeker er een ingetogen moment van verstilling. De korte wandeling volgt een processietraject met onderweg ZEVEN PLEKKEN voor INZICHT en MEDITATIE.

STAPPEN TUSSEN STAD EN ABDIJ

Diest – Averbode

Afstand 24,0 km

Knoop je wandelschoenen aan voor een stevig dagje stappen. Of kies voor een tweedaags bezoek in het Merodegebied en combineer de wandeling met een CULTURELE ONTDEKKING, een heerlijke maaltijd en een overnachting. Overnachten kan in het gezellige vestingstadje Diest of in de rust en stilte van het GASTENKWARTIER van de abdij van Averbode. Zo ervaar je volop de invloed van de norbertijnen op stad en platteland.

Stad van de norber­tijnen

Diest

Afstand 2,0 km Duur 0,8 uur

De invloed van de norbertijnen kun je niet wegvlakken uit DIEST. Sinds 1163 leidde de norbertijnenabdij van Tongerlo de stad op geestelijk vlak. Maar ook de paters van de abdij van Averbode lieten er sporen na. In deze STADSWANDELING ontdek je de vele HISTORISCHE PARELS in het oude centrum van deze boeiende stad aan de Demer.

Demer broeken wandeling

Testelt – Zichem

Afstand 8,9 km Duur 2,5 uur

Tijdens deze Demerbroekenwandeling dompel je je onder in een streek waar de bewoners eeuwenlang samen woonden, werkten en leefden met de norbertijnen. TESTELT kun je een echt norbertijnendorp noemen. Ook vandaag zijn die sporen er verre van uitgewist. Ook het HISTORISCHE ZICHEM heeft verhalen te koop. En tussenin liggen de meest ongerepte broeken en beemden langs de Demer.

Met de Witte door Zichem

Zichem

Afstand 3,0 km Duur 1,0 uur

Deze wandeling voert door het GROENE DEMERLAND rond Zichem. Het is het landschap waar de beroemde deugniet DE WITTE allerlei fratsen uithaalde. In zijn avontuurlijke spoor kunnen kinderen vandaag Zichem ontdekken. Maar ook volwassenen worden er teruggevoerd naar een vergeten tijd, die ERNEST CLAES beschreef in zijn streekroman De Witte.

Stilte in Tessenderlo

Tessenderlo

Afstand 15,0 km Duur 4,0 uur

Langs deze wandeling merk je dat het Limburgse deel van het Merodegebied mee tot de oorspronkelijke invloedsfeer van de norbertijnen van Averbode behoorde. Door de UITGESTREKTE BOSSEN van Gerhagen en langs VRUCHTBARE WEILANDEN passeer je ook een oude molen en het grote norbertijnendorp Tessenderlo.