Fietsroute

Op de wip tussen Hageland en Kempen

Op de wip tussen Hageland en Kempen

Aarschot, Betekom, Baal, Begijnendijk, Houtvenne, Ramsel, Blauberg, Wolfsdonk, Gijmel, Aarschot

Deze fietsroute schippert de hele tijd tussen de twee landschappen die het Merodegebied rijk is. In het HAGELAND ontdek je de GROENE DEMERVALLEI. In de KEMPEN wachten de GROTE BOSGEBIEDEN. En tussenin ligt een zonnige heuvelrug waar zelfs wijngaarden blijken te groeien. Gelukkig hoef je niet te kiezen. Je ontdekt het allemaal in deze fietstocht.

Afstand 50,0 km
Vertrekpunt Bij parking Demervallei in Aarschot. Steek de fietsbrug over de Demer over en volg stroomafwaarts richting 51
Alternatieve route Om in te korten fiets van 12 via 95 meteen naar 48. Afstand 29 km
Knooppunten 51 – 15 – 16 – 17 – 92 – 11 – 52 – 61 – 55 – 60 – 59 – 12 – 87 – 86 – 88 – 19 – 48 – 13 – 14 – 10 – 15 – 51
Niveau In de omgeving van Herselt en Blauberg wachten enkele lichte hellingen
Facebook LinkedIn WhatsApp
PDF
GPX
Honger of dorst tijdens je tocht? Maak dan een tussenstop bij één van de lokale ondernemers die een Merodelabel dragen. Zij kregen dit label omdat ze zich met hun product of dienst verbinden aan landschapspark de Merode en de perfecte ambassadeurs zijn van dit prachtige gebied!
Alle info vind je hier

Aarschot is een boeiende stad in het Landschapspark de Merode. Met een grote parking aan de stadsrand en enkele groene fietscorridors die je veilig de stad uit loodsen, vormt de Brabantse stad een ideale toegangspoort naar het Merodegebied. Als afsluiter kan je na de tocht nog nagenieten in het aangename historische centrum van Aarschot.

Voorbij de ringweg van Aarschot dompel je onder in het groen van de Demervallei. In de vorige eeuwen werden hier de scherpste bochten in de rivierloop rechtgetrokken. Het water kon zo sneller afgevoerd worden en de scheepvaart (toen die er nog was!) genoot van een kortere vaarweg. Vandaag weten we dat dit meer nadeel dan voordeel oplevert. Het risico op overstromingen stroomafwaarts neemt toe en de voorraden van het grondwater slinken. Tussen Aarschot en Werchter krijgt de rivier daarom terug een aantal gecontroleerde overstromingsgebieden. Langs het eind waar je nu fietst, werd de oorspronkelijke loop van de Demer zelfs hersteld. Tegenover het kasteel van Nieuwland sluit een vroeger afgesloten meander opnieuw op de rivier aan.

In Betekom verlaat je de Demer en fiets je naar de Balenberg in Baal. In de laatste hectometers betekent dat licht klimmen. De heuvel is een pleisterplaats voor liefhebbers van het veldrijden. Op de Balenberg lag het trainingsparcours van Balenaar en oud-cyclocrosskampioen Sven Nys. Nog steeds wordt er elk jaar op nieuwjaarsdag een veldrit georganiseerd. Op andere dagen kun je er het Sven Nys Cycling Center bezoeken. In het belevingscentrum word je ondergedompeld in de sfeer van de cyclocross. Buiten op de heuvel liggen er een handvol cyclocrossparcours waar je vrij mag fietsen. Zo waan je je er zelf een echte cyclocrossers. Begin er wel niet aan met een gewone stadsfiets! Er is ook een fiets- en eetcafé met een zalig terras.

In Houtvenne ben je in de provincie Antwerpen aanbeland. Dit dorp telt twee beschermde gebouwen met een verleden waarin de norbertijnenabdij van Tongerlo een rol speelden. Omdat de norbertijnen eeuwenlang de pastoor van Houtvenne mochten aanstellen, bouwden ze voor hem een woning. Deze ruime pastorie van Houtvenne staat nog altijd in de Langestraat te pronken. Na restauratie zal het gebouw een nieuwe publieke bestemming krijgen. Ook in het beheer van de Strokapel hadden de norbertijnen hun zeg. Een tijdlang hield de abdij toezicht op de besteding van de offergelden. De bedevaarderskapel werd recent gerestaureerd. 

De pastorie en de Strokapel liggen niet op het fietsroutenetwerk. Wanneer je voorbij knooppunt 59 de Langestraat bereikt, kun je doorfietsen in de richting van de kerk van Houtvenne. Aan je linkerzijde passeer je zo de pastorie. Wanneer de route voorbij knooppunt 59 de Houtvensesteenweg oversteekt, ligt de Strokapel langs deze weg een honderdtal meter naar rechts. 


Op weg naar Herselt schipper je op de overgang van het Hageland naar de Kempen. Verborgen in broekbossen ligt daar het natuurgebied Langdonken. Het is een moerassig gebied.

In de Kapittelbergstraat begint de route te stijgen. Misschien merk je tussen de bomen wel de wijnranken op die op de zuidflank van deze heuvel groeien. Niet veel later kun je de remmen dichttrekken bij de Kapittelhoeve. Daar bezoek je een heus wijndomein: Ten Kapittelberg. Vanaf de jaren zestig werd dit wijndomein gestaag uitgebouwd. Daarmee knoopten de eigenaars opnieuw aan met een veel oudere traditie. Op de zuidflanken van deze heuvelrug groeiden vroeger veel meer wijngaarden. De Kapittelhoeve zelf is een reconstructie van de abdijhoeves die vroeger in de streek door de norbertijnen gebouwd werden.

Voorbij de Kapittelberg slokt de groene long van de bossen van Hertberg je helemaal op. Grote delen van deze bossen behoorden eeuwenlang tot het bezit van het adellijke geslacht de Merode. De prins bestuurde zijn domein vanuit zijn kasteel in Westerlo. Dankzij hem bleef dit boscomplex vrij onaangetast bewaard tot in de 21ste eeuw. Zo geniet je vandaag van heerlijke fietskilometers door het groen. Vandaag is Hertberg grotendeels een provinciaal groendomein. 

Honderd jaar geleden was ook de Antwerpse schrijver Willem Elsschot al een fan van het uitgestrekte groen van Blauberg. Met trein en tram spoorde hij tijdens de zomer regelmatig van de grootstad naar het afgelegen dorp in de Kempen. Hij verbleef er bij zijn nonkel die er onder de kerktoren een kruidenierszaak uitbaatte. Jarenlang deed hij er indrukken op die hij verwerkte in zijn roman De Verlossing. Het fictieve verhaal was echter zo op zijn ervaringen in Blauwberg gebaseerd, dat vele inwoners zichzelf herkenden in de personages. De kruidenierszaak van zijn nonkel is vandaag een brasserie. Ze werd toepasselijk De Verlossing genoemd. Binnen ademt de brasserie helemaal de sfeer van de periode waarin Willem Elsschot Blauberg bezocht.

Voorbij Blauberg kabbelt de route over het zacht glooiende overgangsgebied van Kempen en Hageland terug naar Aarschot. Via de bedding van de voormalige spoorweg van Aarschot naar Herentals fiets je veilig naar het centrum van de stad. Zo sluit je deze route af met een fraaie finale. Eerst passeer je de ’s Hertogenmolens op Demer. Vervolgens bereik je aan de overzijde van de Demer het goed bewaarde pleinbegijnhof. De Onze-Lieve-vrouwkerk is het mooiste voorbeeld van de Demergotiek — let op de typische roestbruine ijzerzandsteen. In het kleine maar gezellige historische centrum van Aarschot zijn er verschillende terrassen om de benen de verdiende rust te gunnen.