Fietsroute

Door groen gebeten langs de Grote Nete

Door groen gebeten langs de Grote Nete

Westerlo, Houtvenne, Ramsel, Westmeerbeek, Herselt, Bergom

Tijdens deze fietstocht ontmoet je tussen Westerlo en Westmeerbeek voortdurend de GROTE NETE. Zo wordt duidelijk hoe de rivier de natuurlijke rijkdom van het Landschapspark de Merode mee vorm geeft. En waar de rivier niet voorbij kabbelt, helpen de prinsen de Merode een handje met hun UITGESTREKTE BOSCOMPLEXEN. Volop fietsen in het groen dus.

Afstand 41,0 km
Vertrekpunt Knooppunt 83, parking Sportpark De Beeltjens, Kasteelpark in Westerlo
Alternatieve route Om in te korten fiets van 94 meteen naar 86, afstand 27 km
Knooppunten 83 – 85 – 94 – 5 – 6 – 59 – 12 – 7 – 94 – 86 – 88 – 84 – 83
Niveau De route is volledig vlak
Facebook LinkedIn WhatsApp
PDF
GPX
Honger of dorst tijdens je tocht? Maak dan een tussenstop bij één van de lokale ondernemers die een Merodelabel dragen. Zij kregen dit label omdat ze zich met hun product of dienst verbinden aan landschapspark de Merode en de perfecte ambassadeurs zijn van dit prachtige gebied!
Alle info vind je hier

Voor de start van deze tocht begeef je je naar het sportpark De Beeltjens in Westerlo. Het vertrekpunt ligt in de buurt van het kasteel van Jeanne de Merode en kreeg dezelfde naam als het aanliggende natuurgebied. De Beeltjens zijn een bospark met majestueuze dreven, die in de 18de eeuw in stervorm werden aangelegd door Jan Philips Eugeen de Merode. Dankzij die structuur was het bos gemakkelijk te ontginnen. Je merkt er dat de Westelse inwoners volop genieten van de rust en de gezonde lucht in het natuurgebied. Wandelen, fietsen of ravotten, het gebeurt er allemaal. De fietstocht doorkruist het gebied via de Beeltjensdreef, met zijn strakke dubbele bomenrij. Daar ligt links in het bos verborgen de Spikdorenhoeve. Deze hoeve komt in de 17de eeuw in het bezit van de norbertijnenabdij van Tongerlo. Vandaag is de hoeve gerenoveerd tot een dokterspraktijk.

De route voert naar de vallei van de Grote Nete in Hulshout. Dankzij een fietsbrug is het groene gebied toegankelijk voor fietsers en wandelaars. De norbertijnenabdij van Tongerlo oefende het patronaatsrecht uit in de Sint-Adriaanparochie van Houtvenne. De pastoor werd er dus aangesteld door de abdij. Die moest hem wel van een inkomen en woonst voorzien. Wat dat onderkomen betreft had de parochieherder niet te klagen. De ruime pastorie van Houtvenne staat nog altijd in de Langestraat te pronken. Na restauratie zal het gebouw een nieuwe publieke bestemming krijgen.

De pastorie ligt niet op het fietsroutenetwerk. Wanneer je voorbij knooppunt 59 de Langestraat bereikt, kun je doorfietsen in de richting van de kerk van Houtvenne. Aan je linkerzijde passeer je zo de pastorie.


Oude bronnen beweren dat de norbertijnen ook een vinger in de pap hadden in het beheer van de Strokapel. In de 17de eeuw hangt er een Mariabeeld aan een eik op de weg van Houtvenne naar Ramsel. Het gerucht gaat dat Maria er enkele wonderen had verricht. Dat zorgt voor een grote toeloop van bedevaarders. Omstreeks 1662 wordt voor hen een eerste kapel gebouwd. De pelgrims hopen er een gunstige wending in hun leven af te kunnen kopen met gebed en offergeld. De norbertijnen van Tongerlo zijn belast met het toezicht op de besteding van die offergelden. Later wordt de houten kapel vervangen door een stenen exemplaar. Na jarenlange verwaarlozing is de Strokapel vandaag netjes gerestaureerd. 

De Strokapel ligt niet op het fietsroutenetwerk. Wanneer de route voorbij knooppunt 59 de Houtvensesteenweg oversteekt, ligt de kapel langs deze weg een honderdtal meter naar rechts.

Op weg naar Westmeerbeek fiets je autovrij over de voormalige bedding van de spoorlijn Aarschot-Herentals en vervolgens langs het dijkpad van de Grote Nete. Aan de rand van Westmeerbeek ligt langs de weg naar Westerlo het Hof ter Borght. Dit beschermde classicistische kasteel ziet het daglicht in 1780. Het domein is privaat, maar het kasteelpark —dat zich uitstrekt tot aan de oever van de Grote Nete— wordt stap voor stap toegankelijk gemaakt voor het publiek. Je wandelt er langs een centrale vijver, door een bos met eeuwenoude bomen en langs uitgestrekte graspartijen.

Hof ter Borght ligt niet op het fietsroutenetwerk. Volg voorbij knooppunt 94 de straat Heide (N15) een halve kilometer verder tot bij het kasteeldomein. 


Het Goor is een volgende groene en autoluwe intermezzo. Heel lang geleden lag de bedding van de Grote Nete in deze meer zuidelijke zone. Logisch dus dat het vandaag nog een zeer vochtig gebied is met vijvers en moeras. Een deel van het gebied is jammer genoeg verkaveld voor woningen en visvijvers. Gelukkig kon de kern gevrijwaard blijven. Dat deel van Het Goor is vandaag beschermd als natuurreservaat.

Groen blijft ook verder de hoofdkleur. De fietsroute rijgt onderweg verschillende natuursnippers als kralen aan elkaar. Het Provinciaal Groendomein Hertberg is echter meer dan een snipper. Het uitgestrekte bosdomein beslaat bijna het volledige gebied tussen Herselt en Westerlo. Geloof het of niet, maar tot 2004 is dit allemaal eigendom van één adellijke familie. Nadat de familie de Merode een groot deel van haar bossen en landbouwgronden verkoopt, wordt Hertberg ingericht voor alle vormen van zachte recreatie. Fietsen hoort daar natuurlijk bij. Geniet van deze heerlijke kilometers.

In Westerlo fiets je van het bos zo naar het park en het kasteel de Merode. Het is vanuit dit kasteel dat de kasteelheer de bossen beheerde die je de voorbije kilometers doorkruiste. Rond het kasteel ligt een strakke Franse tuin. De dorpskern van Westerlo is nu vlakbij. Zo fiets je terug naar het vertrekpunt bij het kasteel van Jeanne de Merode. Hoewel het ouder lijkt, is het neogotische kasteel maar goed een eeuw oud. Straffer is dat het gebouwd werd als woning voor slechts één persoon: gravin Jeanne de Merode. En dan was het nog een zomerverblijf, want tijdens de wintermaanden verbleef de gravin in Brussel. Nu goed, een gravin doet de was en de plas niet zelf, dus er moest ook wel personeel kost en inwoon gegeven worden. Maar toch, op een kamertje meer werd er niet gekeken. Uiteindelijk bleek het statige kasteel van Jeanne de Merode groot genoeg om vanaf 1973 de gemeentediensten van de gemeente Westerlo te huisvesten.